Een zoete appeltaart die knapperige stukjes appel bevat die op een heerlijke pudding zijn gedrapeerd en omgeven met een knapperige korst. De gelatine afwerking geeft een zacht accent.
Boekreview: Lekker zonder allergenen – Yves Thomaes
Een boek wat prima op deze site past en wat ik dus erg graag voor jullie wilde reviewen: het boek Lekker zonder allergenen van Yves Thomaes. Op de achterzijde van het boek (en op de inhoudspagina) kun je dan terugvinden dat het een bakboek is. Dat is handig, want bakken en allergieën levert inderdaad nogal eens problemen op. Want de meeste bakrecepten zijn niet allergie vrij. Helemaal leuk dus.
Het boek bevat hartige broodrecepten, koeken, broodjes, hartig gebak, cake, taart en ijs. Een keur aan verschillende recepten komt in dit boek voorbij. Ook een overzicht van de 14 allergenen, intoleranties en de grondstoffen. Alles duidelijk en overzichtelijk opgeschreven in de inhoudsopgave. En een makkelijk lijstje waar je de ingrediënten kunt verkrijgen.
Bon, dat is een goed begin. Ik heb het boek doorgebladerd en er waren tal van recepten die mij aanspraken. Uiteindelijk kwam ik terecht op het blad met de Bretoense appeltaart. Het recept bevat melkwitte een kleine hoeveelheid fructose (allemaal netjes opgenomen bij het recept) en ik startte met koken. En toen viel me wat op in het boek.
De receptuur beschrijving is onvolledig. Aj, dat is heel jammer, maar ik leg het even uit. Er staat bijvoorbeeld al niet bij hoe groot de vorm is die gebruikt wordt. Ook is de overige beschrijving summier, net of een deel van de vertaling is weggevallen. En de volgorde klopt ook niet, want als je de afdekgelei maakt voor je de taart bakt is hij uitgehard voor hij op de taart komt. En de afdekgelei gebruik je in het recept twee keer. Eén keer voor het bakken (onlogisch) en een keer na het bakken (logischer).
De ervaren bakker zal dit waarschijnlijk op tijd ontdekken, maar zijn dit je eerste schreden op bakgebied, dan is dat al veel lastiger. Ik heb het onderstaande recept in ieder geval hierop aangepast.
De smaak was verrassend lekker. Verrassend omdat ik vanwege mijn eigen allergie wel eens allergeen vrije voeding gegeten heb en geloof me dat was geen prettige smaak ervaring. Het leek wel of er vrijwel niets meer gebruikt mocht worden (ook geen kruiden). Maar deze appeltaart kwam dichtbij het origineel. Ik heb dit gewoon mijn familie (die geen allergieën hebben) voorgezet en zij vonden hem erg lekker. En dat is het toch waar het boek omdraait. Lekker eten ook al heb je een allergie.
Zou ik je dit boek aanraden? Als ervaren bakker, jazeker dan is dit een fijn boek met allergeen vrije recepten die lekker smaken. Zet je je eerste passen op het bak pad, dan zou ik toch eerst een ander boek kiezen. Of wachten op de revisie, die hopelijk deze kinderziekten eruit gaat halen. Dit boek is ondermeer te koop bij bol.com voor €19,99, als je via de link besteld steun je daarmee mijn werk aan by Andréa Janssen.
Recept: appeltaart gluten vrij en lactose vrij
Rating | |
Porties | 8personen |
Prep Tijd | 90minuten |
Kook Tijd | 60minuten |
- Deeg
- 230 gram rijstemeel
- 50 gram dextrose
- 30 gram psylliumvezels
- 125 gram boter lactose vrij, kamertemperatuur
- 80 gram melk lactose vrij
- Vulling
- 125 gram dextrose
- 125 gram aardappelzetmeel
- 125 gram room lactose vrij
- 150 gram melk lactose vrij
- 1 vanille stokje
- Afwerking
- 2 appels
- Afdekgelei
- 40 gram dextrose
- 1 gram Taartina
- 200 ml water
Ingrediënten
Porties: personen Eenheden: |
|
- Meng voor het deeg het meel, dextrose en de psylliumvezels met een vork door elkaar.
- Doe de boter in blokjes erbij en kneedt verder.
- Schenk dan de melk erbij en kneedt tot een samenhangend deeg.
- Vorm tot een bol en wikkel in plastic folie.
- Laat minimaal 1 uur in de koeling rusten, zodat het ook minder plakkerig wordt.
- In een schaal meng je de dextrose met het aardappelzetmeel.
- Snij een vanillestokje open en schraap het merg met de bolle kant van een lepel eruit. Doe dat bij het droge mengsel.
- Schenk, terwijl je klopt met de garde, de room en de melk erbij. Klop goed zodat er geen klontjes ontstaan.
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
- Doe wat rijstemeel op je werkblad en deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 24 cm diameter.
- Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Mocht het gaan scheuren dan gebruik je wat extra deeg om het gat te vullen.
- Schil de appel en snijdt in vieren. Haal het klokhuis eruit en verdeel elk partje over de lengte in drieën. Maak daar dan weer kleine schijfjes van die je over de taartbodem verspreidt.
- Roer de vulling nogmaals goed door en schenk die over de appels. Zorg dat je daarbij niet hoger komt dan de taart rand. De appels hoeven niet persé onder te staan.
- Bak gedurende 35 minuten af in de oven.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng de dextrose in een kom met de Taartina.
- Schenk hierbij 60 ml koud water en mix goed zodat je geen klontjes krijgt.
- Breng in een pannetje 140 mL water aan de kook.
- Schenk het kokende water bij de Taartina, meng goed, en schenk vervolgens alles terug in de pan.
- Laat aan de kook komen, terwijl je blijft roeren.
- Neem van het vuur af en verspreidt het laagje gelei over de taart.
- Laat ongeveer 20 minuten opstijven.
- Verwijder de vorm en de taart kan opgesneden worden.
Quiche vorm met uitneembare bodem van 20 cm doorsnede
Geef een reactie